vinaři | Mikulčice

... ZPĚT

Vinařství DVOŘÁČEK LTM, s.r.o.


Vinařství Dvořáček LTM (Lubomír, Tomáš, Martina) je malou rodinnou firmou majitele Ing. Lubomíra Dvořáčka, Ph.D. z Mikulčic a jeho dospělých dětí – Tomáše a Martiny. Vinařství, jehož majitel se pěstováním vinné révy a výrobou kvalitního vína zabývá několik desetiletí – profesionálně od roku 2000 - je členem sdružení Collegium Vinitorum. Naše firma se zaměřuje na výrobu převážně přívlastkových moravských vín. Nejen při samotné výrobě vína, ale i při pěstování hroznů dodržujeme přísná pravidla a zásady. Při výsadbě vinic používáme pouze nejlepší sazenice, usměrněný řez na jeden kmínek a jeden vodorovný tažeň zajišťuje dokonalé provzdušnění a vyzrávání hroznů. Hnojíme organickým nebo zeleným hnojením, starší vinice jsou trvale zatravněny. Před použitím chemické ochrany důsledně využíváme předpovědi a signalizace chorob a škůdců, při respektování zásad integrované produkce révy vinné. Úrodu přísně redukujeme a vlastní sklizeň hroznů  provádíme co nejpozději, abychom dosáhli vysoké cukernatosti. Při výrobě vína využíváme všech nejnovějších poznatků s cílem dosáhnout co nejvyšší kvality vín. Naší snahou je, aby podávané víno bylo jedinečným a nenapodobitelným přírodním nápojem. Hospodařit jsme začali v roce 1985 na 12 arech vlastních vinic. V roce 1996 jsme si pronajali další vinice ve vinařské obci  Josefov a od roku 2001 postupně vysázeli dalších 60 arů vinic ve viniční trati Kněžské vinařské obce Mikulčice. V roce 2007 jsme zakoupili více než 1, 2 hektaru mladých vinic v Moravské Nové Vsi, ve viniční trati Stará hora. V současné době hospodaříme pouze ve vlastních vinicích.Vinařství Dvořáček LTM v současné době ročně zpracovává 18 až 24 tun hroznů ve čtyřech bílých a šesti červených odrůdách. Průměrný výnos z vlastních vinic dlouhodobě nepřekračuje 1, 5 kilogramu hroznů na keř, výjimkou ale nejsou sklizně s výnosem pod 1 kg na keř. Vinařství ročně produkuje 25 000 lahví převážně suchých vín s přívlastkem, vyrábíme také vína ledová a barriková. Veškerou  produkci lahvujeme. Výrobní a skladovací prostory – včetně pronajímaných zákaznických boxů - jsou klimatizovány. Součástí vinařského provozu je i sklípek s posezením a dvěma degustačními místnostmi pro 15 a 25 osob. A protože majitel vinařství je cimbalista, pravidelnou součástí oslav a degustačních večerů bývá vystoupení cimbálové muziky. Prvním krokem technologického zpracování úrody bílých odrůd je odstopkování hroznů bez mletí. Následuje okamžité lisování bez naležení rmutu na hydrolisu mírným tlakem do 0, 3 MPa, odkalení a zákvas čistými kulturami kvasinek a řízené kvašení. Čiříme pouze bentonitem, který dáváme již do moštu, zatímco ošetření oxidem siřičitým aplikujeme až po prvním stáčení. Zrání vína v nerezových tancích a barrikových sudech probíhá s minimálními zásahy, filtraci provádíme až před plněním do lahví. Výsledkem jsou přírodní, plná a harmonická vína. Šestiměsíčním zráním v barrikových sudech vznikají ovocná vína s jemně kořenitou chutí, která je podtržena vanilkovou až čokoládovou vůní. Odstopkováním hroznů bez mletí začínáme zpracovávat modré odrůdy pro výrobu červeného vína. Harmonické nakvášení rmutu je zajištěno použitím čistých kultur kvasinek a přidáním přírodního taninu, který je obsažený v bobulích hroznů. Po ukončení kvašení následuje  studená macerace – ležení na slupkách po dobu 40 – 100 dní - bez jakéhokoliv ošetření. Během studené macerace bez přístupu vzduchu dojde k samovolnému spuštění jablečno-mléčné fermentace. Po ukončení fermentace následuje lisování na hydrolisu mírným tlakem do 0,2 MPa. Zrání vína v nerezových tancích nebo barrikových sudech předchází hrubé odkalení do 48 hodin a dokončení jablečno-mléčné fermentace. Mikrooxidace opakovaným stáčením vína a ošetření oxidem siřičitým jsou jediné zásahy do procesu zrání. Mírnou deskovou filtraci provádíme až před plněním do lahví. Cílem je získání přírodních, intenzivních a harmonických vín, s intenzivní barvou a vysokým množstvím sladkých ovocných taninů.

kontakt

Mikulčice 93, 696 19
tel: +420 731 546 542
dvoracek@sendme.cz
www.vinarstvi-dvoracek.cz