vinaři | Zaječí

... ZPĚT

Vinařství Vajbar


Vinařství Bronislava Vajbara vzniklo v roce 1994, když současný majitel spolu s manželkou Martinou převzali a rozvinuli malé tradiční vinařství po dědečkovi Věnkovi a otci Lubomírovi. Ze dvou tisíc litrů výroba postupně rychle stoupala (nyní představuje 150 000 lahví). Vinařství do přelomu tisíciletí investovalo především do vinohradů, pak následovala fáze investic do technologií, která vyvrcholila v roce 2015 přestěhováním ze čtyř rakvických provozů do moderního areálu v Zaječí, kde jsou spojeny výrobní a skladovací prostory s administrativním zázemím, zasedacími a degustačními místnostmi, vinárnou a archivním sklepem. Základem vinařství je 52,8 hektaru vlastních vinohradů. Široká odrůdová skladba se postupně během obnovy vinic přizpůsobovala dlouhodobému záměru Bronislava Vajbara. Vinařství se nedávno obléklo do zcela nového moderního designu, který lépe koresponduje s mladými, aromatickými a moderními víny. Svěžest vín a minimum siřičitanů dosažené novými výrobními postupy a použitím šroubového uzávěru ocenili v uplynulých dvou letech milovníci vín i odborné komise prestižních domácích a mezinárodních soutěží. Vinařství získalo doslova stovky medailí, mezi nimi i Pohár ministra zemědělství v soutěži O zlatý pohár Víno&Delikatesy, Champion Jarovín rosé a zařadilo dvě ledová vína do Salonu vín ČR. Největším úspěchem na zahraničních soutěžích byly zlaté medaile z AWC Vienna, Concours Mondial de Bruxelles a Le Mondial du Rosé. V produktovém portfoliu je pasterovaný čistý hroznový mošt z odrůd Modrý Portugal, Veltlínské zelené, Frankovka rosé, mošty černý bez + Cabernet Moravia a meruňka + hrozny (vše bez stabilizačních a konzervačních látek), zajímavá frizzante, mazlivá rosé, tradiční metodou kvašení v lahvi vyrobený Sekt Vajbar Brut a Extra brut. Velmi populární jsou i vína v bag in boxech s garancí původu z Moravy, z nabídky však upozorňujeme především na řadu Terroir Pálava a Family reserva. K novinkám ve vinařství patří výsadby Muškátu moravského a Solarisu a uvedení Frankovky (2018, výběr z hroznů), Ryzlinku vlašského (2019, výběr z hroznů, barrique) a Ryzlinku rýnského (2019, pozdní sběr, barrique) v lahvích Magnum. V plánech na nejbližší rok jen nákup přetlakové plnicí linky na výrobu perlivých ovocných šťáv, vína Frizzante a sektů.

vína k degustaci

  • Chardonnay Frizzante jak perlivé 2020 suché
  • Veltlínské zelené Frizzante jak perlivé 2020 polosuché
  • Muškát moravský Frizzante jak perlivé 2020 polosladké
  • Cabernet Moravia rosé Frizzante jak perlivé 2020 polosladké
  • Sylvánské zelené Terroir Pálava ps 2018 suché
  • Neuburské Terroir Pálava ps 2018 suché
  • Rulandské bílé Terroir Pálava ps 2018 suché
  • Rulandské šedé Terroir Pálava ps 2019 suché
  • Ryzlink rýnský Terroir Pálava ps 2019 suché
  • Ryzlink vlašský Terroir Pálava vzh 2019 suché
  • Sauvignon Terroir Pálava vzh 2020 suché
  • Chardonnay Terroir Pálava ps 2018 polosuché
  • Tramín červený Terroir Pálava vzh 2019 polosuché
  • Hibernal Terroir Pálava vzh 2020 polosuché
  • Pálava Terroir Pálava vzh 2020 polosuché
  • Rulandské šedé vzh 2020 polosladké
  • Tramín červený vzh 2020 polosladké
  • Rosé Kozí horky ps 2020 suché
  • André rosé ps 2020 polosuché
  • Merlot rosé vzh 2020 polosladké
  • André vzh 2019 suché

kontakt

U Vily 480, 691 05 Zaječí 
tel.: +420 606 438 950
info@vinarstvivajbar.cz
www.vinarstvivajbar.cz

pro vinaře

 

 

 

 

víno z blízka
pořadatel

Partnerství, o.p.s.

Údolní 33, Brno 602 00

tel.: 775 620 893

otevrene.sklepy@nap.cz