vinaři | Zaječí

... ZPĚT

Vinařství Vajbar


Vinařství Bronislava Vajbara vzniklo v roce 1994, když současný majitel spolu s manželkou Martinou převzali a rozvinuli malé tradiční vinařství po dědečkovi Věnkovi a otci Lubomírovi. Ze dvou tisíc litrů výroba postupně rychle stoupala (nyní představuje 150 000 lahví). Vinařství do přelomu tisíciletí investovalo především do vinohradů, pak následovala fáze investic do technologií, která vyvrcholila v roce 2015 přestěhováním ze čtyř rakvických provozů do moderního areálu v Zaječí, kde jsou spojeny výrobní a skladovací prostory s administrativním zázemím, zasedacími a degustačními místnostmi, vinárnou a archivním sklepem. Základem vinařství je 52,8 hektaru vlastních vinohradů. Široká odrůdová skladba se postupně během obnovy vinic přizpůsobovala dlouhodobému záměru Bronislava Vajbara. Vinařství se nedávno obléklo do zcela nového moderního designu, který lépe koresponduje s mladými, aromatickými a moderními víny. Svěžest vín a minimum siřičitanů dosažené novými výrobními postupy a použitím šroubového uzávěru ocenili v uplynulých dvou letech milovníci vín i odborné komise prestižních domácích a mezinárodních soutěží. Vinařství získalo doslova stovky medailí, mezi nimi i Pohár ministra zemědělství v soutěži O zlatý pohár Víno&Delikatesy, Champion Jarovín rosé a zařadilo dvě ledová vína do Salonu vín ČR. Největším úspěchem na zahraničních soutěžích byly zlaté medaile z AWC Vienna, Concours Mondial de Bruxelles a Le Mondial du Rosé. V produktovém portfoliu je pasterovaný čistý hroznový mošt z odrůd Modrý Portugal, Veltlínské zelené, Frankovka rosé, mošty černý bez + Cabernet Moravia a meruňka + hrozny (vše bez stabilizačních a konzervačních látek), zajímavá frizzante, mazlivá rosé, tradiční metodou kvašení v lahvi vyrobený Sekt Vajbar Brut a Extra brut. Velmi populární jsou i vína v bag in boxech s garancí původu z Moravy, z nabídky však upozorňujeme především na řadu Terroir Pálava a Family reserva. K novinkám ve vinařství patří výsadby Muškátu moravského a Solarisu a uvedení Frankovky (2018, výběr z hroznů), Ryzlinku vlašského (2019, výběr z hroznů, barrique) a Ryzlinku rýnského (2019, pozdní sběr, barrique) v lahvích Magnum. V plánech na nejbližší rok jen nákup přetlakové plnicí linky na výrobu perlivých ovocných šťáv, vína Frizzante a sektů.

vína k degustaci

  • Veltlínské zelené frizzante 2019 polosuché
  • Irsai Oliver frizzante 2019 polosladké
  • Muškát moravský frizzante 2019 polosladké
  • Rosé frizzante 2019 polosladké
  • Pálava ps 2019 suché
  • Rulandské bílé barrique ps 2018 suché
  • Sauvignon ps 2019 suché
  • Veltlínské zelené kab 2019 suché
  • Veltlínské zelené ps 2019 suché
  • Rulandské šedé ps 2019 polosuché
  • Ryzlink rýnský ps 2019 polosuché
  • Veltlínské červené rané kab 2019 polosuché
  • Muškát moravský kab 2019 polosuché
  • Pálava vzh 2019 polosladké
  • Rulandské šedé vzh 2019 polosladké
  • Tramín vzh 2019 polosladké
  • André rosé ps 2018 polosuché
  • Cabernet Moravia rosé kab 2018 polosuché
  • Frankovka rosé ps 2019 polosladké
  • Merlot rosé vzh 2019 polosladké
  • André ps 2018 suché
  • Dornfelder ps 2018 suché
  • Frankovka ps 2018 suché
  • Svatovavřinecké ps 2018 suché
  • Zweigeltrebe ps 2018 suché
  • Frankovka vzh 2018 suché
  • Rulandské modré vzh 2018 suché
  • Ryzlink vlašský vzh 2019 suché
  • Rulandské šedé ps 2019 suché
  • Sauvignon ps 2019 suché
  • Sylvánské zelené ps 2018 suché
  • Ryzlink rýnský ps 2018 suché
  • Neuburské ps 2018 suché
  • Rulandské bílé ps 2018 suché
  • Hibernal ps 2019 polosuché
  • Pálava vzh 2019 polosuché
  • Tramín vzh 2019 polosuché

kontakt

U Vily 480, 691 05 Zaječí 
tel.: +420 606 438 950
objednavky@vinarstvivajbar.cz
www.vinarstvivajbar.cz