Malé rodinné vinařství Ing. Petra Mokruši z Mutěnic vzniklo v roce 2007. Absolvent střední valtické vinařské školy a lednické fakulty MZLU využil jako zkušený technolog větší vinařské firmy tradičního domácího malovinařského zázemí a spolu s manželkou Ivetou a dětmi Dominikou a Petrem založil v tomto roce vlastní vinařství. Hrozny pro výrobu vín pěstuje na šesti vinicích ve dvou viničních tratích obce Mutěnice. Mutěnská hora má jižně až jihovýchodně orientované svahy s písčitohlinitou půdou a Vyšicko, jak již název napovídá, je výše položená, vzdušná, náhorní rovina s půdou hlinitou s příměsí jílu a písku. Podložím jsou v obou případech sedimenty obsahující mušle a další ulity korýšů z období pleistocénu a kvarteru. Základními odrůdami vinařství Petra Mokruši jsou Rulandské šedé, Sauvignon a Ryzlink rýnský. Většina vín v každém ročníku je vždy suchých, vyrobených s důrazem na čistotu, ovocitost, svěžest, šťavnatost, dlouhou dochuť, pikantní kyselinu a zřetelný odrůdový charakter. Některá vína se vyrábějí složitější metodou s delším pobytem moštu na slupkách hroznů a následným zráním v sudech spolu s vinnými kvasnicemi. Vznikají tak vína velmi robustní, krémová a houževnatá. Protože se jedná o malé vinařství (např. produkce z ročníku 2016 nepřesáhla 17 000 lahví), dokáže se sklepmistr věnovat pečlivě každému vzorku a vína připravit podle své představy do posledního detailu. Petr Mokruša se může opakovaně pochlubit označením „Výrobce vína oceněný titulem Salon vín České republiky“, takže jeho vybraná vína patří ke stovce nejlepších v České republice.