Doprovodný program Festivalu otevřených sklepů - Sv. Martin v Modrých Horách 2019

Zabijačkové speciality a vyprošťovací polévka

Velké Pavlovice
1. Vinařství Baloun
- Po celou dobu festivalu do vyprodání

K moravskému vínu patří moravské zabijačkové speciality. V nabídce dále budou nealko nápoje a v neděli přijde vhod vyprošťovací polévka.

Vinaři jdou na dřeň

Velké Pavlovice
- V pátek od 17 do 20, v sobotu od 8 do 15 hodin

sokolovna, Velké Pavlovice

Zapište se do registru dárců kostní dřeně a staňte se hrdinou, který může zachránit lidské životy. V pátek od 17 do 20 a v sobotu od 8 do 15 hodin budete mít možnost zapojit se do náborové akce Vinaři jdou na dřeň, kterou organizuje vinař Pavel Lacina. Stačí obětovat 10 minut svého času na festivalu a přijít do sokolovny ve Velkých Pavlovicích k informačnímu stánku za zdravotními sestrami z olomoucké fakultní nemocnice. Zájemcům udělají stěry slin z úst, případně odeberou vzorek krve. Do registru můžete být zapsáni:

  • pokud je vám mezi 18 a 35 lety
  • vážíte více než 50 kg
  • nevadí, že už jste ochutnali pár vzorků vína
Zabere to jen chvilku a možná právě na vás někde čeká pacient, jehož jste jedinou nadějí na záchranu života.

Menu restaurace Správné místo

Velké Pavlovice
2. Kamil Prokeš vinařství
- Po celou dobu festivalu do vyprodání

Během festivalu si můžete dopřát něco z menu restaurace Správné místo:
  • čerstvá káva
  • domácí babiččiny koláčky
  • quiche se slaninou, cibulí a tymiánem
  • tortilla s pečenou červenou řepou a balkánským sýrem
  • burger s trhaným vepřovým masem
  • domácí hranolky na sádle

Moravský harmonikář

Velké Pavlovice
1. Vinařství Baloun
- V sobotu od 18 hodin

Moravskou klasiku vám v sobotu v podvečer zahraje harmonikář Marek Musil.

Hovězí guláš a šumajstr

Velké Pavlovice
3. Rodinné vinařství Krejčiřík
- Po celou dobu festivalu do vyprodání

Hlad zaženete hovězím gulášem, grilovanou kýtou a ochutnat můžete také šumajstr – specialitu předků. K zakousnutí bude chléb se škvarkovou pomazánkou.

Škola sabrage

Velké Pavlovice
2. Kamil Prokeš vinařství
- Po celou dobu festivalu dle domluvy

Sekněte si svůj první sekt pod vedením trojnásobného mistra z mezinárodního mistrovství v sekání sektů (na dotaz přímo ve vinařství).

Festivalové menu

Velké Pavlovice
4. Vinařství V & M Zborovský
- Po celou dobu festivalu do vyprodání

Na festivalovém menu ve Vinařství V & M Zborovský bude:

  • silný hovězí vývar s masem, zeleninou a celestýnskými nudlemi
  • hovězí líčka na červeném víně se šťouchanými brambory
  • pečená krkovice na česneku a rozmarýnu se zelenými fazolkami a opečenými bramborovými noky
  • penne s listovým špenátem, smetanou a parmazánem
  • špagety pomodoro s čerstvou bazalkou a česnekem

Prohlídka historického sklepa

Velké Pavlovice
3. Rodinné vinařství Krejčiřík
- Po celou dobu festivalu

Na speciální degustaci a prohlídku historického sklepa se můžete zastavit v Rodinném vinařství Krejčiřík.

Prohlídka sklepů a výrobních prostor

Velké Pavlovice
8. Vinařství Buchtovi
- Každou celou hodinu v průběhu festivalu

Zajímá vás, kde a jak se vyrábí víno Vinařství Buchtovi? Vinař vás nechá nakouknout do výrobních prostor a sklepů.

Chléb s pomazánkou

Velké Pavlovice
5. Víno Zborovský
- Po celou dobu festivalu do vyprodání

K vínu můžete zakousnout chléb s dvěma druhy pomazánek.

Degustační sousto

Velké Pavlovice
6. Vinařství Turek & Šiška
- Po celou dobu festivalu

Jako degustační sousto poslouží chléb, sýr i škvarková pomazánka.

Dětská cimbálová muzika Palička

Velké Pavlovice
10. Rodinné vinařství Suský
- V sobotu odpoledne

10/ Rodinné vinařství Suský a 11/ Rodinné vinařství Helena

Před oběma sklepy bude během sobotního odpoledne hrát dětská cimbálová muzika Palička.

Krájený chléb se škvarkovkou

Velké Pavlovice
7. Vinařství Michna
- Po celou dobu festivalu

Při ochutnávce přijde vhod krájený chléb se škvarkovou pomazánkou.

Dětská cimbálová muzika Palička

Velké Pavlovice
11. Rodinné vinařství Helena
- V sobotu odpoledne

10/ Rodinné vinařství Suský a 11/ Rodinné vinařství Helena

Před oběma sklepy bude během sobotního odpoledne hrát dětská cimbálová muzika Palička.

Komentované prohlídky a harmonikář

Velké Pavlovice
12. Vinařství Mikulica
- Po celou dobu festivalu, harmonikář v sobotu odpoledne

Na komentovanou prohlídku sklepa se můžete zastavit ve Vinařství Mikulica. Příjemnou festivalovou atmosféru zde navíc dokreslí hudba v podání harmonikáře Marka Musila.

Škvarky, sýry i něco sladkého ke kávě

Velké Pavlovice
8. Vinařství Buchtovi
- Po celou dobu festivalu do vyprodání

Drobné občerstvení pro vás připravují ve Vinařství Buchtovi. Ochutnat můžete škvarky, škvarkovou pomazánku nebo sýry. Pokud máte rádi sladké, dejte si kávu a něco malého dobrého k ní.

Speciality z grilu a stánek s kávou

Velké Pavlovice
11. Rodinné vinařství Helena
- Po celou dobu festivalu do vyprodání

10/ Rodinné vinařství Suský a 11/ Rodinné vinařství Helena

Před oběma sklepy se budou připravovat speciality na grilu (kýta, krkovička a cigáro), polévka zelňačka a prodávat sýry. Zastavit se můžete také u stánku s kávou.

Na prohlídku sklepa

Bořetice
13. Rodinné vinařství Jedlička
- Po celou dobu festivalu dle domluvy

Využijte možnosti a nechte se provést sklepem Rodinného vinařství Jedlička.

Baraque sklep

Bořetice
15. Baraque pod Slunečnou
- Každou celou hodinu v průběhu festivalu

Vinný sklep si můžete prohlédnout i s výkladem vinaře v Bořeticích ve vinařství Baraque.
 

Speciality z grilu a stánek s kávou

Velké Pavlovice
10. Rodinné vinařství Suský
- Po celou dobu festivalu do vyprodání

10/ Rodinné vinařství Suský a 11/ Rodinné vinařství Helena

Před oběma sklepy se budou připravovat speciality na grilu (kýta, krkovička a cigáro), polévka zelňačka a prodávat sýry. Zastavit se můžete také u stánku s kávou.

Komentovaná degustace

Bořetice
17. Vinařství Novák
- Po celou dobu festivalu

Chcete se dozvědět přímo od vinaře co nejvíc o vínu, které právě pijete? Přijďte na komentovanou degustaci do Vinařství Novák.

Dobroty z domácí udírny

Velké Pavlovice
12. Vinařství Mikulica
- Po celou dobu festivalu do vyprodání

Na specialitách z domácí udírny si pochutnáte ve Vinařství Mikulica.

Degustace MAGNUM lahví

Vrbice
18. Vinařství Horák
- V sobotu v 17 hodin

Ochutnejte vína z MAGNUM lahví (objem 1,5 l) – Cuvée Horák 2015, Hibernal 2015, Merlot 2017. Nutná rezervace místa předem – již nyní prostřednictvím emailu info@vinarstvihorak.cz nebo v průběhu festivalu přímo ve vinařství. Minimální počet účastníků je 25, cena 150 Kč na osobu.

Cafe Biograf

Velké Pavlovice
- Po celou dobu festivalu do vyprodání

Jsme filmová kavárna s kávou New York. Budeme vařit kromě italského espressa i různé kávové speciality. Kávu s alkoholem, čaj a horkou čokoládu.
Caffé New York má více než osmdesátiletou tradici. Rodinná pražírna byla založena majitelem kavárny New York v lázeňském městě Montecatini Terme v Toskánsku. Na počátku 30. let pan Ugo Incerpi zakoupil stroj na pražení kávy, aby mohl nabízet vybrané klientele, která přišla na lázeňskou léčbu, výjimečný produkt. Jeho káva byla tak dobrá, že se velmi rychle rozšířila její pověst a o víkendech přijížděli lidé až z nedaleké Florencie, aby si mohli lahodnou kávu vychutnat.

Prohlídka výrobních prostor a sklepa

Kobylí
23. Vinařství Marcel Lanžhotský
- Po celou dobu festivalu dle domluvy

Prohlédněte si výrobní prostory a sklep, ve kterých vyrábí víno Marcel Lanžhotský. Osobně vás provede po dohodě kdykoliv během festivalu.

Kýta na grilu a dýňová polévka

Bořetice
13. Rodinné vinařství Jedlička
- Po celou dobu festivalu do vyprodání

Zahřát se můžete dýňovou polévkou, na posilněnou si dejte kýtu na grilu, klobásky z udírny, sýry, škvarkovou pomazánku nebo sádlo. Podávat se bude také káva a čaj.

Festivalový oběd s dezertem

Bořetice
14. Vinařství HEMPL
- Po celou dobu festivalu do vyprodání

Dopřejte si pořádný oběd u vinaře – dýňovou polévku, burgundskou kýtu s medově-hořčičnou omáčkou a bořetický chleba, husí jatýrka v sádle. Jako sladkou tečku si můžete dát kávu a bořetický beleš s marmeládou a šlehačkou.

O historii vinařství a místních tradic

Kobylí
24. Vinařství Ondřej Brdečko
- Po celou dobu festivalu

V prostorách muzea, kde můžete ochutnávat vína Vinařství Ondřej Brdečko, si rovnou prohlédněte expozici historie vinařství a místních tradic.

Prohlídka sklepa

Kobylí
25. Vinařství Petr Tomčala
- Po celou dobu festivalu dle domluvy

Zajímá vás, co se skrývá za fasádami kobylské sklepní uličky? Nahlédněte do sklepů Vinařství Petr Tomčala a zjistěte to.

Degustační sousto a škvarková paštika

Bořetice
15. Baraque pod Slunečnou
- Po celou dobu festivalu do vyprodání

K vínu bude připravené degustační sousto a voda. Zakousnout můžete i chleba se škvarkovou pomazánkou.

Kýta na rožni a sladké překvapení

Bořetice
17. Vinařství Novák
- Po celou dobu festivalu do vyprodání

Zastavte se na jídlo u Nováků. Na výběr bude kýta na rožni, speciality z udírny nebo škvarková pomazánka. A také sladké překvapení.

Komentované prohlídky sklepa a živá hudba

Kobylí
28. Vinařství Vajbar Kobylí
- Po celou dobu festivalu, živá hudba v sobotu

Nakouknout můžete také do sklepa vinařství Vajbar a využít možnost pravidelných komentovaných prohlídek. V průběhu celé soboty bude vinařstvím znít živá hudba.

Posezení s vinařem

Kobylí
29. VÍNA HERZÁNOVI
- V pátek od 19 do 24 hodin, v sobotu od 21 do 24 hodin

Přijedete do Modrých Hor už v pátek? Užijte si večerní posezení s vinařem u otevřeného vinného baru. Stejnou možnost budete mít také v sobotu večer.

Guláš, flamendr a čerstvě pražená káva

Vrbice
18. Vinařství Horák
- Po celou dobu festivalu do vyprodání

Na jídlo si dejte guláš nebo flamendr, po obědě vás potěší čerstvě pražená káva nebo čaj a k tomu něco sladkého – dortíky.

Domácí paštika a raw dezerty

Vrbice
19. Vinařství Vít Sedláček
- Po celou dobu festivalu do vyprodání

Ve Vinařství Vít Sedláček si k vínu můžete dát chléb s domácí paštikou a také zdravě mlsat – raw dezerty s espressem.

Prohlídka sklepa a scénka Trestání nepoctivého vinaře

Němčičky
32. ZD Němčičky
- Po celou dobu festivalu, scénka v sobotu v 16 hodin

Na komentované prohlídky sklepa a technologií můžete přijít do vinařství ZD Němčičky. Můžete při té příležitosti ochutnat archiv a speciální vína za příplatek – Frankovka slámová sladké, Pálava slámová sladké, Chardonnay vzh 2015 polosladké archiv reserva, Veltlínské zelené batonnage 2017 a Chardonnay batonnage 2017 (obojí zrálo 12 měsíců na novém dubovém sudu).
 
Za příznivého počasí zahraje v sobotu v 16 hodin Skupina historického šermu DUX Moravia scénku Trestání nepoctivého vinaře. Všichni rytíři jsou v celoplátových zbrojích a budou padat hlavy.

Prohlídka archivního sklepa a harmonikář

Němčičky
33. Vinařství Hulata
- Po celou dobu festivalu

Archivní pískovcový sklep tvořený dlouhými spletitými chodbami si můžete prohlédnout ve Vinařství Hulata. K degustaci zde bude hrát a příjemnou atmosféru ladit harmonikář.

Bezlepkový veganský dýňový krém

Vrbice
20. Vinařství SYFANY
- Po celou dobu festivalu do vyprodání

Hlad zaženete dýňovým krémem, který je bezlepkový a veganský. Dále si můžete dát škvarkovou pomazánku nebo sýry. Zahřeje vás svařák nebo čaj z modrohorských bylin, případně filtrovaná káva s dorty, koláči nebo muffiny. Připravené budou i domácí limonády.

Kotlíkový hovězí guláš

Vrbice
21. Vinařství Bočko
- Po celou dobu festivalu do vyprodání

Na poctivý kotlíkový hovězí guláš si zajděte ke sklepu Vinařství Bočko.

Vertikální degustace Frankovek

Němčičky
34. Víno J. Stávek
- V sobotu od 15 do 16 hodin

Řízená degustace Frankovek z ročníků 2017 až 2003, na kterých bude demonstrován vliv ročníku a terroir. Vzhledem k nízkému počtu lahví starších ročníků je kapacita omezena. Nutná rezervace předem na alena@jstavek.cz nebo tel.: 777 906 991. Vstupné 150 Kč na osobu.

Degustační sousto

Vrbice
22. Vinařství Zálešák
- Po celou dobu festivalu

K vínu se jako degustační sousto bude podávat chléb se sádlem.

Matějovo pekařství

Kobylí
23. Vinařství Marcel Lanžhotský
- Po celou dobu festivalu do vyprodání

Domácí koláče a krajové speciality nabídne ve vinném sklepě Matějovo pekařství.

Káva a domácí krajové speciality od tetiček

Kobylí
24. Vinařství Ondřej Brdečko
- Po celou dobu festivalu do vyprodání

Originální domácí krajové speciality ke kávě pro vás připraví tetičky z Kobylí.

Vegetariánské dobroty i moravské chipsy

Kobylí
25. Vinařství Petr Tomčala
- Po celou dobu festivalu do vyprodání

Občerstvení pro vegetariány připraví u Tomčalů – výborné domácí langoše nebo grilovaný hermelín se zeleninou. Pokud dáváte přednost masu, bude tu pro vás domácí grilovaná klobása.

Občerstvení u hasičů

Kobylí
26. Modré Vinařství
- Po celou dobu festivalu do vyprodání

V blízkosti sklepa Modrého Vinařství budou hasiči připravovat grilované speciality (klobásy, cigára  i steaky), k tomu pivo, teplé alko i nealko nápoje a kávu.

Guláš a řízky

Kobylí
27. Víno z Kobylí
- Po celou dobu festivalu do vyprodání

Na guláš nebo řízky se můžete k obědu či kdykoliv během dne zastavit u vinařství Víno z Kobylí.

Vinařova kavárna a babiččiny dobroty

Kobylí
28. Vinařství Vajbar Kobylí
- Po celou dobu festivalu do vyprodání

Už od pátku pro vás bude otevřená vinařova kavárna s vlastní výběrovou kávou, ke které si určitě dejte babiččiny dobroty. Pokud byste rádi něco slaného, připraveny budou domácí pomazánky a zelná polévka.

Domácí klobásy a škvarkovka

Kobylí
30. Vinařství Rusňákovi
- Po celou dobu festivalu do vyprodání

Po degustaci přijde vhod něco k jídlu – zakousnout můžete chléb se škvarkovou pomazánkou nebo domácí klobásy.

Vinařův špíz ve vinné mlze

Němčičky
31. Vinařství Pavel & Radim Stávkovi
- Po celou dobu festivalu do vyprodání

Festivalové menu, které si můžete dopřát ve vinařství Stávkových:

  • vinařův špíz ve vinné mlze (vepřové maso opékané na grilu + salát coleslaw) podávané v křupavé placce
  • čočková polévka s nočky (vegetariánská)
  • škvarková pomazánka
  • kachní pomazánka s brusinkami
A něco sladkého? Beleše s babiččinou meruňkovou marmeládou. K tomu káva a čaj.

Domácí kuchyně

Němčičky
32. ZD Němčičky
- Po celou dobu festivalu do vyprodání

Něco chutného z domácí kuchyně si pro své návštěvníky připraví ve vinařství ZD Němčičky.

Burgery, žebírka i pomazánky

Němčičky
33. Vinařství Hulata
- Po celou dobu festivalu do vyprodání

Z bohatého festivalového menu můžete vybírat ve Vinařství Hulata. Podávat se bude zelňačka, domácí pomazánky, grilovaná zelenina (cuketa, patizon, lilek, rajčata) s parmezánem nebo grilovaný hermelín. Ve vinném baru dále pizza, burgery, žebírka a křidýlka. Pochutnáte si také na kávových specialitách připravovaných profesionálním baristou „Maestro del Caffè“ a hanáckých koláčích.

Selské menu párované s rodinnými cuvée

Němčičky
34. Víno J. Stávek
- Po celou dobu festivalu do vyprodání

Ve vinařském dvoře Jana Stávka se zastavte na selské menu párované s rodinnými cuvée:
1) bílá zabíjačková polévka (s pohankou - bezlepková, nebo kroupami); Dědova večerka family cuvée 60´ 2017
2) variace specialit z pradědovy udírny, bořecký chléb, křen; Karmazín family cuvée 30´ 2016
3) buchta na plech; Áčko family cuvée 80´ 2018

Výběrová káva přímo z rukou kávových mistrů baristů z brněnské pražírny Rebelbean.