2015 Sv. Martin na Kyjovsku

14. 11. 2015 - 15. 11. 2015 .. Slovácko – to je oblast lidových písní, krojů, tanců, slavností a tradičních řemesel, ale hlavně kraj vína. Ostatně vlastnictví vinohradu a malého vinného sklepa patřilo k typickému venkovskému životnímu stylu od nepaměti. Bývalé samostatné vinařské oblasti Kyjovská a Bzenecká jsou dnes součástí velké Slovácké podoblasti. Vinařství na Kyjovsku má již typický severní ráz, reliéf oblasti je velmi členitý a vyznačuje se bohatým odrůdovým sortimentem. Vína severnějších vinařských oblastí Evropy jsou odjakživa vyhledávána znalci pro zvláštní krásu a nezaměnitelný charakter svěží kyselinky a chuťových látek. Pěstují se zde nejen běžné odrůdy pro bílá vína, ale i velké plochy odrůd modrých, které většinou dávají červená vína říznějšího charakteru. Nejrozšířenější jsou tu odrůdy Müller-Thurgau, Muškát moravský, Rulandské šedé a Ryzlink rýnský, z něhož se vyrábí oblíbené známkové víno „Bzenecká lipka“ s vůní tisícileté lípy, kterou můžete spatřit v zámeckém parku v Bzenci. Z modrých odrůd je nejoblíbenější Svatovavřinecké a Frankovka.
 

2015 Jaro v Modrých Horách

18. 4. 2015 - 19. 4. 2015 .. Velkopavlovická vinařská podoblast je podle výměry osázených vinic u nás největší vinařskou podoblastí, réva zde plodí na ploše 4 741 ha. Mezi 5 nejpěstovanějších odrůd se unikátně dostaly vedle bílých odrůd (Veltlínského zeleného, Mülleru Thurgau a Ryzlinku vlašského) také dvě na výrobu červených vín: Frankovka a Svatovařinecké. V zatím jediném apelačním systému Velkopavlovické podoblasti – VOC Modré Hory – je zatříděno 12 vín (celkově bylo v ČR v r. 2013 zatříděno 68 vín). Vína mohou být maximálně suchá a polosuchá, cukernatost hroznů musí být min. 19 °NM. Ve vínech nesmí být dominantní tón barikového sudu. Vína musí být schválena na několika technologických degustacích a na oficiálním zatřiďování, na které dohlíží také starostové jednotlivých obcí a zástupci Ministerstva zemědělství. Vína zatříděna pod VOC MODRÉ HORY lze rozpoznat dle kolku na hrdlu lahve, který identifikuje výrobce, šarži, počet lahví a evidenční číslo jakosti pro identifikaci.