2010 Jaro na Znojemsku

Termín: 17. 4. 2010 - 18. 4. 2010
Obce: Znojmo, Šatov, Dobšice, Nový Šaldorf, Hnanice,
Šampion vín:
1. Ryzlink vlašský botrytické, Vinařství Roman Polak
2.-3. Chardonnay, Vinařství Poppovi
2.-3. Rulandské šedé, Koníček Rostislav
Nejlépe hodnocená vinařství:
1. Vinařství Roman Polak, Šatov
2. Vinařství Poppovi, Šatov
3. Koníček Rostistav, Nový Šaldorf - Sedlešovice
Znojemská vinařská podoblast zahrnuje 91 obcí rozkládajících se od rakouských hranic až pod Brno, malá výspa této podoblasti se dokonce nachází na Vysočině. Na 3 156 hektarech vinic (z celkových cca 17 400 ha v celé ČR) se nejčastěji objevují odrůdy Veltlínské zelené, Müller−Thurgau, Ryzlink rýnský, Sauvignon a Frankovka. Hlavním centrem vinohradnictví a vinařství je především Znojemsko − bezprostřední okolí Znojma zahrnující především Dobšice, Hnanice, Nový Šaldorf, Šatov a Vrbovec. Právě do těchto míst a k výrobcům z těchto obcí míří program jarního Festivalu otevřených sklepů. Za chuťově plná a aromatická vína vděčí Znojemsko dávné vinařské tradici, specifickým přírodním podmínkám a šikovnosti místních vinařů. Svědky historie znojemského vinařství jsou archeologické nálezy z doby pobytu římských legií, klášterní kroniky i listiny českých panovníků. Velkým rozmachem zde procházelo vinařství v pozdním středověku, kdy zakládali vinice i bohatí zno−
jemští měšťané a obchod s vínem přinášel městu bohatství a privilegia. Hrozny z viničních tratí v závětří Českomoravské vrchoviny si díky pomalejšímu zrání při střídání teplot uchovávají více vonných látek a proto se na Znojemsku daří především bílým aromatickým odrůdám. Hrozny a následně víno si díky těmto drsnějším podmínkám severnějších oblastí zachovávají také více resveratrolu (látky ze skupiny flavonoidů, které si hrozny vyrábějí samy jako ochranu proti plísním). Resveratrol ve spojení s malými dávkami alkoholu působí jako antioxidant, jehož pravidelná konzumace v malých dávkách snižuje riziko srdečního infarktu až o desítky procent. Myslete na to, že až si od místních vinařů necháte nalít degustační vzorek, podávají vám vlastně lék zrozený sluncem, vyrobený podle osvědčených receptů desítek generací, které v těchto místech hospodařily.