Šampionem podzimního festivalu je Rulandské šedé 2016 z Vinařství Matula!

7. 12. 2017 .. Na Mikulovsku vám letos nejvíce chutnalo sladké a voňavé Rulandské šedé výběr z bobulí 2016 z Vinařství Matula v Dolních Dunajovicích. Druhé místo obsadil Ryzlink vlašský výběr z hroznů 2015 od Vicanů v Sedleci a jen těsně třetí skončil Muškát moravský 2017 od NATURVINI, s.r.o. v Bavorech.
 

Svatý Martin na Mikulovsku hlásí vyprodáno

6. 11. 2017 .. Vážení milovníci vína, fanoušci festivalu, předprodej vstupenek je ukončen, máme vyprodáno! V pondělí 6.11. jsme v 17:00 z důvodu naplnění kapacity festivalu předprodej zastavili. V prodeji k té chvíli zůstalo ještě asi 30 vstupenek vázaných na Festivalové balíčky (vstupenka, ubytování, doprava). Děkujeme všem za pochopení.
 

Rok ve vinicích končí, ve sklepech začíná

2. 11. 2017 .. Další rok ve vinicích vinařům končí. Právě tam udělali tu nejdůležitější část práce, protože jak praví známá moudrost „víno se dělá ve vinici“. Nedávno mi jeden bodrý vinař říkal historku, jak se ho turisté ptali, proč jim bylo špatně z hroznů, které si odtrhli cestou přes vinohrad. Řekl jim, že bylo postříkané jedem proti zlodějům, jako jsou oni. Nedivím se mu. Od jarního řezu musí o úrodu pečovat každý den. Podle stavu vláhy a počasí správně révu ošetřovat, kopat spodek, zalamovat, chránit před mrazem i před špačky, redukovat hrozny na keři a hlídat tu správnou chvíli, kdy je nejlepší hrozny sbírat. To se pak musí stihnout za chladných rán, aby v teple výtok šťávy nezačal kvasit. Bobule se musí dopravovat v malých přepravkách, aby tlakem nepraskaly, pak je potřeba je odstřapit a jemně lisovat… a až pak začíná ona alchymie ve sklepě. Tam platí, že ze špatných hroznů dobré víno neuděláte a z dobrých ho vždy můžete pokazit. Je to dřina a umění. S úctou a pokorou si na to vzpomeňme, až si ho „jednoduše“ necháme nalít.
 

Na Martina nejen vína, ale v Perné i Babské hody

19. 10. 2017 .. Večer nám pan Vlašaný ze Sedlece hlásil, že neví, jak to bude s mladými víny, ale Svatovavřinecké 2017 bude mít určitě. On je vinař, co to dělá postaru a hledí si kvality svých moravských zemských vín. I když si s termínem našich podzimních festivalů vždy počkáme na svátek sv. Martina, naši skalní příznivci vědí, že svatomartinská vína bereme spíš jako ozdůbku, jen takové okoštování nového ročníku. S vinaři se vždy domlouváme, aby nabídli především svá kvalitní ročníková vína, a když mají, tak i mladá. Pokud budete hledat vína se známkou Svatomartinské, tak ta budou známá až po 31. říjnu, kdy proběhne jejich hodnocení. Dle zákona to mohou být odrůdy Müller Thurgau, Veltlínské červené rané, Muškát moravský a pro vína rosé a červené odrůdy Modrý Portugal, Svatovavřinecké a Zweigeltrebe. Letošní mrazy ani deště úrodu raných odrůd nepoškodily, a tak se očekávají opět přes 2 miliony lahví svatomartinského vína. Ale stejnou sílu do žil vám dodají i ostatní mladá vína bez loga se svatým Martinem. Nabídku všech 315 festivalových vín už najdete na našem webu, nejvíce jich pro vás otevřou Sedlecká vína, až 28!
 

Aurora Borealis ve vinném sklepě – je to víno, nebo fake news?

10. 10. 2017 .. Odevzdali jsme texty festivalového průvodce, vzniká jeho grafická podoba a postupně děláme korektury, zároveň připravujeme panely s profily vinařů. Tom byl v terénu zakreslit podklady pro informační šipky ke sklepům, čekáme na skleničky, tašky jsou v tisku, tým dobrovolníků na registrační místo je zčásti pohromadě. Doprovodný program je kromě Babských hodů v Perné téměř kompletní. Zdeňka žasla, kolik zajímavých jídel tam tentokrát bude. A nejen jídel. Tady je několik perliček z toho, co nám vinaři nahlásili: svatomartinské menu, talíře s uzeninami a živá hudba, chleba s praženou cibulkou a jablkem, pečený vepřový bok, přesňáky, uzená kýta na grilu, coffee to go, vyprošťovací polévka – husí kaldoun, povídání o polární záři k ledovému vínu, občerstvení na téma HUSY KÁVA KOKINA, harmonikář, originál slovenský bača Miro, prohlídka šlechtitelských sklepů, cimbálový večer, hudba před jedním nebo druhým sklípkem podle počasí, mletí a lisování hroznů, možnost pomazlení se s oslem, dýňová polévka se zázvorem a křížalami (i v neděli ráno:-)