Ježíšek víno nepije, ale nosí!

19. 12. 2017 .. Loučíme se s letošní sezónou, ve které jsme vám v rámci Festivalu otevřených sklepů představili 66 vinařů v devíti obcích Mutěnska a Mikulovska; čtyři osobnosti současného vinařství, jejich čtyři hosty a dalších 32 vinařství z Moravy v rámci devíti letních degustačních večerů v Otevřené zahradě a top 16 vinařství na zimním Víně z blízka na Špilberku. Celkem tedy 122 vinařství! Ochutnat je přišlo 5 000 účastníků – tedy Vás – milovníků a znalců vín. Pokud pánbůh a příroda požehnají vinohradům, vinaři si neřeknou, že se jim to nevyplatí a vy si nenajdete lepší akce, uvidíme se i příští rok. Přejeme vám do nového roku hodně zdraví, štěstí, úspěchů a pohody u skleničky vína z Moravy. Snad vás potěší i krátké video ze Špilberku.
 

Losujeme výherce z anketních lístků

13. 12. 2017 .. Anketní lístek dohromady vyplnilo 760 návštěvníků z celkových 2046. Děkujeme za zpětnou vazbu, pomáháte nám zlepšovat festival. Osm z vás jsme vylosovali a odměníme je cenou. Výherce jsme kontaktovali e-mailem. Gratulujeme!
 

Šampionem podzimního festivalu je Rulandské šedé 2016 z Vinařství Matula!

7. 12. 2017 .. Na Mikulovsku vám letos nejvíce chutnalo sladké a voňavé Rulandské šedé výběr z bobulí 2016 z Vinařství Matula v Dolních Dunajovicích. Druhé místo obsadil Ryzlink vlašský výběr z hroznů 2015 od Vicanů v Sedleci a jen těsně třetí skončil Muškát moravský 2017 od NATURVINI, s.r.o. v Bavorech.
 

Svatý Martin na Mikulovsku hlásí vyprodáno

6. 11. 2017 .. Vážení milovníci vína, fanoušci festivalu, předprodej vstupenek je ukončen, máme vyprodáno! V pondělí 6.11. jsme v 17:00 z důvodu naplnění kapacity festivalu předprodej zastavili. V prodeji k té chvíli zůstalo ještě asi 30 vstupenek vázaných na Festivalové balíčky (vstupenka, ubytování, doprava). Děkujeme všem za pochopení.
 

Rok ve vinicích končí, ve sklepech začíná

2. 11. 2017 .. Další rok ve vinicích vinařům končí. Právě tam udělali tu nejdůležitější část práce, protože jak praví známá moudrost „víno se dělá ve vinici“. Nedávno mi jeden bodrý vinař říkal historku, jak se ho turisté ptali, proč jim bylo špatně z hroznů, které si odtrhli cestou přes vinohrad. Řekl jim, že bylo postříkané jedem proti zlodějům, jako jsou oni. Nedivím se mu. Od jarního řezu musí o úrodu pečovat každý den. Podle stavu vláhy a počasí správně révu ošetřovat, kopat spodek, zalamovat, chránit před mrazem i před špačky, redukovat hrozny na keři a hlídat tu správnou chvíli, kdy je nejlepší hrozny sbírat. To se pak musí stihnout za chladných rán, aby v teple výtok šťávy nezačal kvasit. Bobule se musí dopravovat v malých přepravkách, aby tlakem nepraskaly, pak je potřeba je odstřapit a jemně lisovat… a až pak začíná ona alchymie ve sklepě. Tam platí, že ze špatných hroznů dobré víno neuděláte a z dobrých ho vždy můžete pokazit. Je to dřina a umění. S úctou a pokorou si na to vzpomeňme, až si ho „jednoduše“ necháme nalít.